Zwaluwen Jeugd Beker O19 poulefase Groep 1 10

Akkerlaan 9
5143ND
WAALWIJK
tel. 0416-563677

Zaterdag was de eerste echte test case voor de JO19-1. Na overwinningen tegen hoofdklassers RFC, overtuigend, en goede buur RKDVC, moeizaam, was vandaag Dongen de tegenstander. Een divisie hoger spelend en ook de eerste twee wedstrijden gewonnen. De winnaar zou doorgaan in de beker. En WSC had een beter doelsaldo dus een gelijkspel was voldoende. Er stond iets op het spel.

De wedstrijd begon stormachtig. Al in de eerste minuut kreeg Jop Daems een grote kans, maar zijn schot ging voorlangs. In de tweede minuut een gevoelvolle voorzet van Pepijn Vrinten die over werd gekopt door Finn Wachtels van den Berg. In de derde minuut een gekraakt schot in de 16 van wederom Jop Daems. Dat beloofde wat. WSC speelde Vollgass Fussball en zat er elke keer bovenop. Dongen kwam er niet aan te pas. WSC bleef overwicht houden maar kon het helaas niet meer in grote kansen omzetten. En langzamerhand kwam Dongen beter in de wedstrijd. In de 20e minuut een scherpe counter van Dongen die leidde tot een schot op de paal. Wellicht beduusd door deze kans werd er vervolgens slecht uitverdedigd. Te slap ingespeeld op het middenveld, balverlies en koelbloedig afgemaakt door Dongen: 0-1 achter. De wedstrijd stabiliseerde zich. In de 37e minuut weer een counter van Dongen die vakkundig werd uitgespeeld. Opkomende man op links, afleggen naar het midden en doorspelen naar de rechtsbuiten die effectief afrondde. 0-2. Dongen speelde simpelweg effectiever dan onze mannen. Meer als een team. Toch kregen we in de 41e minuut nog een grote kans op de aansluitingstreffer toen Thijn van der Schuit vrij werd gespeeld voor de keeper, maar hij schoot helaas te zwak in.

Ton Verkerk probeerde na de rust met Mees Pruimboom en Dylano Blok, de vervangers voor Jaap van Alphen en Thijn van der Schuit, meer snelheid en diepgang in het team te brengen. Dat leek te lukken met diverse mogelijkheden maar weer kreeg WSC het deksel op de neus. In de 52e minuut werd onze verdediging eenvoudig uitgekapt en keeper Tim Verhoofstad had het nakijken bij de schuiver in de lange hoek. 0-3. Gelukkig lieten onze jongens het kopje niet hangen en bleven ze doorgaan met het creëren van mogelijkheden. Mees Pruimboom had een paar minuten later een goed schot maar de Dongen keeper wist knap te bal te pareren. Zou het zo’n wedstrijd worden? In de 58e minuut bracht Ton Verkerk zijn laatste wissel, Tamer Yilmaz voor Ewan van den Broek. Wellicht dat verre ingooien voor nog meer gevaar zouden kunnen zorgen. WSC bleef aandringen. In de 60e minuut was Pepijn Vrinten zijn tegenstander weer eens de baas. Zijn schot werd nog gekeerd door de keeper maar Mees Pruimboom wist de afvallende bal in het net te schieten. 1-3. En nu doorgaan. Overtreding van Dongen op 25 meter van het doel. Jop Daems achter de bal om het te proberen. In de muur, maar weer een overtreding. Nu vanaf 18 meter en weer Jop Daems. En nu wel raak! Via een verdediger weliswaar maar toch. 2-3. En in de 73e minuut liet Tamer Yilmaz maar weer eens zien hoe gevaarlijk een verre ingooi kan zijn. Tot de 16 waar Finn Wachtels van den Berg de bal doorkopte en Pepijn Vrinten verwoestend uithaalde. 3-3. WSC stond op doorgaan in de beker. Dongen probeerde nog wel aan te zetten maar de WSC-verdediging onder leiding van Sjors van Bladel en Stan van Tiggelen was standvastig. En nu was het WSC dat mogelijkheden kreeg uit de counter. Weer een diepe bal op Mees Pruijmboom, keeper komt uit maar in plaats van voor de man te blijven duikt hij naar de bal. En neemt de benen van Mees Pruimboom mee. Rode kaart en Dongen moest de laatste minuten met 10 man uitspelen en was, ondanks een gevaarlijke vrije trap die keurig door Tim Verhoofstad uit het doel werd getikt, niet meer bij machte om het tij te keren.

Mooie overwinning. Van 0-3 achter ondanks een overwicht naar een zwaar bevochten 3-3 en door in de beker. De mannen hebben ballen laten zien. Bijzondere vermelding voor Finn Wachtels van den Berg die ondanks kramp in de laatste 20 minuten bleef sleuren en doorgaan. Dat moet pijn hebben gedaan. Respect. Was het allemaal goed? Zeker niet. Voetballend kan het beter door meer de rust te bewaren en meer via de flanken te spelen. Niet elke bal hoeft diep. Niet iedere pass hoeft beslissend te zijn. Individueel kunnen de jongens goed voetballen. Stuk voor stuk. En qua mentaliteit zit het ook goed zoals deze wedstrijd heeft aangetoond. Maar als team moet het nog volwassener worden, slimmer. Weten wanneer je moet temporiseren en wanneer je moet aanzetten. Wanneer je breed moet spelen en wanneer je diep moet spelen. Maar het seizoen is nog jong dus nog voldoende tijd om deze uitdagingen aan te gaan.  Over twee weken begint de competitie in Maastricht tegen Scharn en kunnen we kijken of de jongens weer een stap verder hebben gezet in hun ontwikkeling.